Olfacte i memòria

EL PODER DE L'OLFACTE: UNA EINA INNOVADORA PER A POTENCIAR LA MEMÒRIA

L'olfacte ha estat objecte d'estudi durant anys a causa de la seva relació intrínseca amb la memòria. Recentment, un estudi de la Universitat de Califòrnia ha llançat llum sobre com unes certes aromes poden tenir un impacte significatiu en la nostra capacitat cognitiva, especialment en adults majors.

L'ESTUDI
Investigadors de la Universitat de Califòrnia van dur a terme un experiment en el qual van exposar a subjectes a una fragància específica durant dues hores mentre dormien. Els resultats van ser sorprenents: aquells que van estar exposats a unes certes olors van experimentar un augment del 226% en la seva capacitat cognitiva en comparació amb un grup de control.

L'estudi, publicat en la prestigiosa revista “Frontiers in Neuroscience“, va incloure a homes i dones d'entre 60 i 85 anys sense problemes de memòria. Se'ls va proporcionar un difusor amb olis naturals, i mentre un grup va rebre olis essencials més potents, l'altre grup va rebre olis de menor intensitat. Els escàners cerebrals van mostrar una major integritat en unes certes vies cerebrals i els participants també van informar haver dormit millor durant l'experiment.

MÈTODES

● 43 adults majors (60-85 anys) van ser dividits aleatòriament en dos grups: un exposat a 7 diferents aromes cada nit durant 2 hores i un altre grup de control amb mínimes quantitats d'aroma.
● Es van realitzar avaluacions neuropsicològiques i escanejos de ressonància magnètica funcional a l'inici i després de 6 mesos.ENRIQUIMENT OLFACTORI I COGNICIÓ

● La pèrdua d'habilitat olfactòria ocorre abans que la deterioriació de les habilitats cognitives en les persones a mesura que envelleixen.
● L'exposició a diversos olis essencials durant 30 minuts al dia durant 3 mesos va induir neurogènesis (procés mitjançant el qual es generen noves neurones a partir de cèl·lules mare neurals i cèl·lules progenitores en l'edat adulta) tant en el bulb olfactori com en l'hipocamp.
● El sistema olfactori té projeccions directes al sistema límbic, crucial per a la memòria i l'emoció, la qual cosa podria permetre al sistema olfactori prevenir o revertir la deterioració d'aquests sistemes a través de l'activació neural directa.


IMPLICACIONS I FUTUR

Aquest descobriment no sols confirma la relació entre l'olfacte i la memòria, sinó que també obre la porta a tractaments no invasius per a combatre malalties neurodegeneratives. A més, l'equip de recerca està treballant en un producte basat en aquestes troballes que es llançarà al mercat aquesta tardor, dissenyat per a ús domèstic.Enllaç a l'estudi (en anglès):
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2023.1200448/full